Posted by: manjanik | Julai 5, 2007

Wartawan Henan, China temui Husam

Semalam satu rombongan wartawan dari Henan, China melawat Kelantan dan sempat mewawancara Dato Hj Husam Musa, Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat di sebuah hotel baru di sini. Persoalan banyak berkisar mengenai peluang pelaburan dan perniagaan yang boleh dibuat secara dua hala antara Kelantan-China.

Difahamkan bahawa wartawan ini mewakili akhbar-akhbar yang ternama dan tertua di China sehingga ada yang sudah berusia 110 tahun operasinya.

pic1.jpg

Mereka juga berminat mengetahui bagaimana Kelantan yang dipimpin oleh pembangkang tetapi mampu mengurus kerajaan dengan baik.

penjelasan-husam.jpg

Husam juga menjelaskan mengenai peluang-peluang pelaburan yang boleh diterokai oleh syarikat-syarikat dari China khususnya dalam membangunkan hasil bumi Kelantan. Disamping itu mereka diberitahu mengenai agensi-agensi Kerajaan yang terlibat secara langsung dengan pelaburan di negeri ini seperti SEDC dan Perbadanan Menteri Besar Kelantan(PMBK).

Mereka juga berminat mengetahui sistem penanaman padi di Kelantan dan melihat ianya suatu bidang yang boleh dibangunkan secara bersama.

Para wartawan ini akan berada diKelantan selama 4 hari dan akan kembali ke negara mereka  pada 6 Julai ini.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: