Posted by: manjanik | Februari 10, 2010

128 ahli UMNO sertai PKR

TANAH MERAH – Seramai 128 ahli UMNO menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam satu majlis penyerahan borang keahlian di Kampung Paku malam kelmarin.

Daripada jumlah berkenaan, 80 merupakan penduduk di Kampung Paku manakala selebihnya merupakan penduduk di Kampung Peralla dan Ladang Kerilla.

Penyerahan borang terbabit diserahkan oleh bekas Penyelia Pembangunan Mukim (PPM) Kampung Paku, Zainal Abidin Matmin kepada Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Kelantan merangkap Ahli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail.

Zainal Abidin berkata, selama dia memegang jawatan sebagai PPM berlaku ketidakadilan yang amat ketara dan atas rasa ingin menegakkan keadilan, dia akhirnya tekad untuk meninggalkan UMNO.

“Sepanjang tujuh tahun berkhidmat sebagai PPM, saya rasa teraniayai dan penghijrahan ini saya lakukan atas kerelaan hati. Saya mengharapkan agar lebih ramai lagi penduduk di sini bersama kami menegakkan keadilan dan menyertai Pakatan Rakyat (PR) tidak kira sama ada PKR atau pun Pas yang mempunyai matlamat dan perjuangan yang sama,” katanya kepada :Sinar Harian:.

Sementara itu, Saifuddin berkata, dengan penyerahan borang terbabit menunjukkan bahawa kepercayaan masyarakat kepada PR semakin utuh.

“Penyertaan seramai 128 ahli malam ini (kelmarin) dalam PKR menunjukkan peningkatan ahli dalam parti sebanyak 360,000 orang di seluruh Malaysia.

“Dengan pertambahan jumlah ini, kita yakin dapat mencapai sasaran 500,000 ahli dalam PKR pada pertengahan tahun ini atas respons positif yang diterima,” katanya pada majlis ceramah Pakatan Rakyat ‘Kemasukan Ahli UMNO dalam Pakatan Rakyat’ di Kampung Paku di sini malam kelmarin.

Turut hadir, Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kelaboran, Mohamad Zaki Ibrahim, Ahli Parlimen Tanah Merah, Amran Ab Ghani dan ADUN Gual Ipoh, Wan Yusoff Wan Mustafa.

Katanya, PKR kini dalam persiapan untuk mengadakan Mesyuarat Agung pada 1 hingga 3 Mac ini dan kongres pada bulan Mei bagi mempersiapkan jentera parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke -13 akan datang.

Sumber : Sinar Harian Harian.com.my

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: