Posted by: manjanik | Januari 26, 2010

Data SPR yang meragukan – Sekadar bertanya

Setelah diteliti dan diperhatikan mengenai data Rang Daftar Pemilih Tambahan suku ke 4 2009 bagi negeri Kelantan yang sedang dipamerkan sekarang ini, didapati ada keraguan yang tinggi yang perlu diperjelaskan oleh SPR.

Penandaan pemotongan masuk tentera adalah seramai 806 orang manakala penandaan pemotongan masuk polis seramai 442 orang. Semuanya berjumlah 1248 orang.

Pemilih yang masuk tentera dan polis yang berumur 21 hingga 25 tahun adalah seramai 20 orang. Ini lojik berasaskan kepada umur dimana kebiasaannya umur yang menyertai tentera dan polis adalah 18 hingga 23 tahun.

Manakala yang ditanda pemotongan masuk tentera dan polis bagi umur 26 hingga 40 tahun adalah seramai 511 orang???. Meragukan…..

Akan tetapi yang lebih meragukan ialah seramai 295 orang yang berumur 40 tahun ke atas telah menyertai tentera dan polis??????????????

Dan yang paling keliru, seramai 209 orang telah ditanda sebagai kesilapan pendataan yang mengakibatkan sipengundi tersebut telah dipotong terus dari senarai daftar pemilih.

PERSOALANNYA?

Kenapa jadi sedemikian?  Mohon penjelasan daripada SPR dan mohon disemak semula kepada anda semua.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: