Posted by: manjanik | Julai 14, 2009

Pengundi Luar dan perubahan dalaman faktor kemenangan

Suatu faktor yang menarik kepada kemenangan PAS ialah kepulangan pengundi luar dan juga perubahan dalaman di Manek Urai sendiri.

Kita hanya menjangkakan sekitar 65% sahaja pengundi luar yang akan balik mengundi akan tetapi ketetapan Allah SWT lebih tepat dan tiada kekurangannya. dari 800 orang yang dijangkakan, kini 1700 orang telah sah keluar mengundi bagi pihak PAS. Alhamdulillah….

Faktor dalaman pulak ialah rakyat Manek Urai mampu mengelirukan Umno/BN dengan mengambil pemberian dari mereka tetapi memangkah PAS. Ramai kalangan orang kuat PAS mendapat “sumbangan” peribadi sehingga RM5000 seorang dan mereka memaklumkan kepada Bilik Operasi PAS. Ada yang menyerah sebahagiannya kepada jentera pilihanraya PAS bagi kegunaan pilihanraya.

Inilah cerdiknya pengundi di Manek Urai dan BN/Umno ditimpa nasib malang ini. Orang yang paling rasa kecewa ialah Datuk Mustafa Mohamed. Walau bagaimanapun dinasihatkan Tok Pha jangan sepak kerusi lagi macam masa dia kalah di Jeli dulu. Sabarlah….

Paling malang ialah pemimpin dan ahli-ahli Umno di Manek Urai. Walaupun mereka memperolehi “pitih” juga akan tetapi tidaklah sebanyak yang diperolehi oleh orang-orang dan penyokong PAS.

Nampaknya penyokong PAS lebih disayangi dan diutamakan oleh pemimpin Umno.

Ibrahim Alipun sudah pasti tahu yang beliau sudah ditipu oleh orang-orang yang memberi maklumat hanya kerana nak dapatkan wang darinya. 20 orang pengundi yang Ibrahim Ali bayar di Telekong tuu…semuanya adalah pengundi PAS yang telah berjanji untuk undi PAS. Mereka pergi menerima wang dengan Brahem ALi setelah mendapat kebenaran dari Jentera Pilihanraya… Tahniah lah Brahen …mu ditipu….

Advertisement

Respon

  1. Dasar penipu senbelum kita ditipu eloklah kita tipu dia dulu…
    padan muko..

  2. Guano lari banyak sapa ribu-ribu, plawak juga PAS nih.

  3. ha..ha…katak bawah tempurung yang tolong….memang patut Umno kalah..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: