Posted by: manjanik | Januari 22, 2009

Pengundi Wanita Tolak Farid dan MB: Ramlah

Ketua Wanita Umno Terengganu, Wan Ramlah Wan Ahmad berkata, beliau merasa bimbang kerana ramai pengundi wanita di kawasan Parlimen Kuala Terengganu akan menolak Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya umum akan datang.

Katanya, mereka menyatakan perkara itu secara terbuka kepada perayu undi Wanita Umno sewaktu berkempen dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari lalu.

Menurutnya, lebih mengejutkan lagi kerana mereka adalah penyokong Umno dan mengundi parti itu dalam pilihanraya-pilihanraya sebelum ini.

“Saya tidak tahu mengapa mereka berkata demikian, tetapi perayu undi ada memberitahu, mereka kecewa dengan apa yang berlaku dalam pilihanraya kecil parlimen Kuala Terengganu.

“Mereka mengadu tidak puas hati dengan pemilihan calon BN, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

“Mereka kata, tiada calon BN lainkah, asyik-asyik anak Datuk Wan Salleh…

“Ini kerana dalam pilihanraya umum lalu, abangnya, Datuk Wan Hisham telah bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Wan Hisham tewas kepada calon PAS, Datuk Tengku Hassan Tengku Omar dalam pilihanraya umum lalu.

Wan Ahmad Farid kalah kepada calon PAS Mohd Abdul Wahid Endut dengan majoriti 2,631 undi. Beliau mendapat 30,252 undi manakala lawannya itu mendapat 32,883 undi.

Manakala calon bebas, Azharudin Mamat @ Adam hanya mendapat 193 undi dan sekaligus hilang wang pertaruhan.

Wan Ramlah juga berkata, ramai pengundi wanita juga mengadu mereka tidak senang dengan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Bagaimanapun, beliau tidak mahu menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, Wan Ramlah mengakui kempen Wanita Umno tidak mendapat sambutan.

“Kami jangka 15 orang hadir tetapi sekadar dua atau tiga orang sahaja.

“Mereka beri alasan masing-masing sibuk dengan tugas harian.

“Saya tidak tahu salah siapa tetapi Wanita Umno bahagian Kuala Terengganu tidak bekerja sebagaimana sepatutnya,” katanya.

Kempen jentera Wanita Umno untuk pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu diketuai oleh ketua pergerakan itu, Tan Sri Rafidah Aziz.

Sumber : Malaysiakini.com

Advertisement

Respon

  1. Suasana di Terengganu PASCA pilihanraya Kecil Kuala Terengganu amat membimbangkan UMNO dan BN bukan sahaja di kalangan pengundi wanita tetapi juga Belia-belia yang begitu berminat untuk melakukan perubahan. Situasi ini di dorong oleh kekayaan yang melimpah ruah di Terengganu hanya di bolok oleh segelintir manusia sahaja. Rakyat terus di landa kemiskinan dan kepayahan tanpa di pedulikan.

    Pelbagai projek membazir yang melibatkan ratusan juta wang rakyat telah di belanjakan. Rakyat makin tertindas dengan kenaikan harga barangan walaupun harga petrol di turunkan. Mana dia slogan membela rakyat ? Kalau di perhatikan, slogan membela rakyat bolehlah di gantikan dengan slogan membela pemimpin.

    Kerakusan mengisi tembolok amat ketara kalau di perhatikan. Misalnya projek Monsun Cup, siapa yang mendapat untung berjuta-juta dengan program ini ? Pembinaan Masjid kristal ?????? Yang di fikirkan wang, wang, wang, wang, wang……….Rakyat ?????


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: