Posted by: manjanik | Oktober 26, 2008

TARIF ELETRIK:TOLOLNYA HUJAH SEORANG MENTERI

MALU..MALU.. Sungguh memalukan apabila seorang menteri kabinet Malaysia memberi hujah tidak mahu menurunkan tarif eletrik kerana alasannya kenaikan dan penurunan tarif itu tiada kena mengena dengan minyak.

Inilah ALASAN bodoh tolol seorang Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansur. Bagi beliau naik turunnya harga minyak, tidak ada kaitan dengan letrik.

Teruk punya menteri BN punya akai

Teruk punya menteri BN punya akai

“Stesen janakuasa elektrik negara ini menggunakan sumber gas sebanyak 60 peratus, 30 peratus arang batu dan bakinya daripada sumber tenaga lain”, katanya.

Lain pula dengan alasan semasa mahu menaikkan tarif eletrik dulu. Utusan Malaysia pada 26 Oktober 2007 melapurkan alasan Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata, TNB kini menanggung kos operasi yang tinggi berikutan kenaikan harga minyak dan gas serta arang batu di pasaran.

Menurut Che Khalib lagi, TNB bergantung kepada tiga sumber bahan bakar iaitu minyak dan gas yang kini mengalami lonjakan harga yang ketara dan sumber alternatif ketiga, arang batu yang turut mengalami kenaikan harga.

Jadi, siapa yang kita nak percaya di dalam hal ini. Shaziman kata TNB tak guna minyak, manakala CEO TNB kata guna minyak juga.

Harap janganlah Shaziman nak memperbodohkan rakyat lagi hanya semata-mata tidak mahu menurunkan tarif letrik. Cari alasan lainlah. Menteri semacam ini sepatutnya dipecat dari jawatannya…MEMALUKAN MELAYU dan menyusahkan rakyat  saje….

Advertisement

Respon

  1. hmm…

  2. Dia lupa kot rakyat yg undi dia dulu


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: