Posted by: manjanik | Julai 9, 2007

45 lagi bantahan PAS di terima SPR

KOTA BHARU: Hari ini masuk hari ke dua perbicaraan bantahan dan tuntutan bagi parlimen Kubang Kerian. Seramai 49 orang pemohon yang baru mendaftarkan diri sebagai pengundi dan berpindah telah dibicarakan di Pejabat tanah dan Jajahan Kota Bharu.

Walau bagaimanapun hanya dua Dun sahaja yang terlibat iaitu Dun Salor(38 orang) dan Dun Demit(11 orang). Kedua-duanya diwakili oleh PAS.

Seperti biasa bantahan hanya dibuat oleh PAS sahaja manakala dari Umno tiada seorangpun dibantah. Ini menunjukkan cubaan memindah dan mendaftarkan pengundi baru dari luar kawasan dibuat oleh Umno.

Majoriti orang yang kena bantah tidak hadir. Hanya beberapa orang sahaja yang hadir itupun bantahan dari PAS telah diterima SPR dan alasan yang paling banyak dikemukakan ialah tidak bermastautin di tempat yang dipohon. Dari 49 orang yang dibicarakan, PAS berjaya membuat bantahan terhadap 45 orang pemohon.

Ada juga dikalangan orang yang kena bantah memberitahu bahawa mereka tidak tahu menahu ke mana nama mereka didaftarkan untuk mengundi. Mereka memaklumkan ianya dibuat oleh agen-agen Umno termasuk ketua cawangan dan juga Penyelia Pembangunan Mukim. Bahkan juga tanda tangan permohonanpun bukan mereka yang buat.

Begitulah adanya. Apa yang jelas Umno sedang sedaya upaya memindah pengundi bagi menjayakan hasrat mereka untuk menawan Kelantan sebagaimana yang mereka lakukan di Negeri Terengganu.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: