Posted by: manjanik | Jun 28, 2007

Amalan sebuah negara Islam Hadhari

KUALA LUMPUR: Beberapa orang ahli parlimen dari BN mempersoalkan corak dan gaya pakaian gadis litar khususnya dalam acara sukan bermotor di Negara ini. Bagi mereka cara berpakaian sedemikian tidak melambangkan budaya Negara dan juga status sebagai sebuah Negara Islam.
Kenapa mempertikaikan gadis litar sahaja?. Bagaimana dengan pakaian di kolam renang? Apakah Islam membenarkan sedemikian?.

Apakah dengan berpakaian ala pakaian di kolam renang sahaja yang bercanggah dengan budaya dan agama?Bagaimana dengan pakaian artis-artis dan pemimpin politik wanita Umno. Apakah mereka juga sudah berpakaian seperti mana yang telah dianjurkan oleh Islam?. Bagaimana dengan pakaian isteri-isteri pemimpin tertinggi Umno?. Halalkah cara berpakaian sedemikian?.

tiara.jpg

Tiada siapa yang boleh mempertikaikan bahawa Islam memerintahkan dan mewajibkan ke atas umatnya yang bergelar wanita supaya menutup aurat mereka iaitu seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan. Kenapa mereka tidak mematuhinya?.

Apakah Islam Hadhari mengajar pengikutnya begitu? Kalau itulah Mazhab Islam Hadhari, maka ingatlah amaran Allah SWT kepada hamba Nya yang ingkar….”Carilah bumi lain”.

gadis-litar.jpg
Gadis litar di acara sukan permotoran Jepun yang diadakan di sini baru-baru ini. Seorang ahli Dewan Rakyat berkata: Kalau promosi di Kuala Lumpur sahaja mungkin saya boleh faham, tetapi ini jelajah seluruh negara. (foto The Star)

Boleh jadi juga, pakaian seperti ini tidak bercanggah dengan Islam Hadhari. Azalina si Menteri belia dan Sukan itu hanya mementingkan prestasi atlet sahaja. Prestasi akidah mungkin tidak penting kepada beliau.

MAKA, apa hebatnya Islam Hadhari yang Pak Lah dok jaja seluruh dunia dengan menganjurkan negara-negara yang beliau lawati agar meniru “Malaysia yang mengamalkan Islam Hadhari”?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: