Posted by: manjanik | Mei 27, 2007

Nasib Masjid di Negeri Islam Hadhari

Rumah ibadat berharga RM5 juta bocor, kawasan dipenuhi semak, gelap pada waktu malam
Berita Harian edisi Timur melaporkan nasib malang sebuah masjid di Permaisuri Terengganu sudah cukup untuk menggambarkan segala-galanya tentang Islam Hadhari UMNO. “Masjid yang berharga RM5 juta yang dibina pada 1990-an pernah menjadi mercu tanda dan kebanggaan penduduk bandar ini, tetapi kini dibiarkan usang dengan kawasan sekitarnya tidak diselia dengan baik.

Tinjauan mendapati kawasan sekitar masjid dipenuhi semak, termasuk lalang dan tumbuhan liar, menggambarkan kerja pembersihan tidak dilakukan dengan baik oleh pihak yang bertanggungjawab.

Pada waktu malam pula, kawasan masjid yang sepatutnya terang dihiasi lampu, kini gelap selepas banyak peralatan elektrik tidak dibaiki walaupun masalah berkenaan sudah beberapa kali dimaklumkan pengurusan masjid kepada pihak berkuasa”.

Dasar Islam Hadhari bukan memakmurkan masjid tetapi membina sebanyak mana masjid. Ianya juga bukan ke arah membuka pintu masjid tetapi aktif menutup pintunya. Islam Hadhari yang UMNO taja lebih menyekat dari membuka peluang menimba ilmu. Mereka lebih suka masjid sunyi sepi dari adanya orang yang menyampaikan kuliah. Bahkan sanggup mengheret kemuka pengadilan orang yang memberi kuliah tanpa persetujuan UMNO.

Kerajaan BN Islam Hadhari Terengganu lebih mampu menghabiskan belanja RM260j untuk Monsoon Cup tetapi tidak mampu untuk memakmurkan masjid.

Seorang penduduk, Yusof Che Ibrahim, 44, dari Kampung Bukit Pelong, berkata beliau berasa kecewa kerana pengurusan masjid gagal melaksanakan tugas seperti diamanahkan.

“Kita sedih melihat bumbung bocor dan ada siling pecah, manakala kawasan persekitaran dipenuhi semak dan lalang,” katanya.

Jadi, apalah sangat diharapkan kepada BN Islam Hadhari. memakmurkan masjid tidak penting kepada mereka. Mereka hanya berlumba-lumba untuk membina masjid kerana dengan adanya projek membina masjid maka mereka akan dapat peluang menambahkan kekayaan masing-masing. Inilah  Islam Hadhari yang  sebenarnya….


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: